Participatiewet in een prachtig decor

Geplaatst op 6 juli 2015

Redacteur: Martien van den Heuvel
Fotograaf: Joost Duppen

Woensdag voorafgaand aan WiSH Outdoor kregen ruim 150 Laarbeekse ondernemers uitleg over de nieuwe Participatiewet die sinds 1 januari van kracht is. Wethouder Greet Buter opende de bijeenkomst die plaats had in de personeelstent van WiSH Outdoor. Ze vertelde over wat de overheid in verband met de Participatiewet van de werkgevers verwacht. De avond werd georganiseerd door WiSH Outdoor en de gemeente Laarbeek in samenwerking met ondernemersclub Vier en LIMO.

In het kort komt de wet erop neer dat mensen ‘met een afstand tot de werkplaats’ met de nodige ondersteuning in het reguliere arbeidsproces mee zouden moeten kunnen draaien. René Niks, directeur arbeidsintegratie van de Atlant Groep, vertelde aansluitend over hoe de verschillene instanties, o.a. scholen, UWV, vakbonden en de Atlant Groep, samen zullen werken om werkgevers te begeleiden bij de Participatiewet. Als afsluiter kwam Cas Hoetelmans van Conpak B.V. aan het woord. Bij hem in het bedrijf werken 17 mensen, van wie 7 met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Maar met de juiste begeleiding en de juiste steun kunnen die mensen zich ontwikkelen en kunnen ze een waardevolle aanvulling worden voor het team. Niet ieder bedrijf is even geschikt om zulke mensen aan te nemen, maar het kan zonder meer een meerwaarde bieden voor de meeste bedrijven. Je moet niet kijken naar wat mensen niet kunnen, maar je moet kijken wat ze juist wel kunnen”, vindt Hoetelmans.

WiSH Outdoor: een continu proces

Na de presentaties konden de ondernemers onder de bezielende leiding van WiSH-medeoprichter Niels van Vijfeijken het adembenemende decor van WiSH Outdoor van dichtbij bekijken. Eerst was er een uitleg over WiSH en hoe WiSH de participatiewet al in de praktijk brengt door mensen met een beperking mee te laten werken aan het prachtige WiSH Outdoor. “Eerst hebben ze misschien wat hulp nodig, maar na verloop van tijd groeien ze uit tot een rots in de branding die niet meer weg te slaan is uit ons team”, aldus Niels. Er was ook wat uitleg over de verschillende podia en wat er allemaal bij komt kijken. “Wij blijven ieder jaar ons festival verbeteren. Zo hebben we de entree aangepast en hebben we de VIP-decks verplaatst. We willen onze bezoekers ieder jaar opnieuw een fantastische belevenis bezorgen. Ieder jaar leren we weer bij en doen we iets speciaals”, vertelt Niels verder. En het is hoe dan ook waar, dat je, als je de Lekerstraat inkomt, enkel eindeloos ontzag kunt hebben voor wat de organisatie van WiSH Outdoor ieder jaar weer op poten zet.

Nieuwsbrief